Hoe leg je een daktuin aan

Geplaatst door

Veel huizen hebben geen of nauwelijks een tuin, waar je heerlijk je groen kan onderhouden. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor bij platte daken; een daktuin. Je hoort het goed, een daktuin bestaat tegenwoordig niet alleen maar in sci-fi films. Het is tegenwoordig voor iedereen mogelijk een daktuin aan te leggen, mits hier budget voor is en degene die het aanlegt welwillend tijd erin stopt. Hoewel een daktuin tegenwoordig mogelijk is, wordt het nog lang niet zo makkelijk om het aan te leggen en te onderhouden als een normale tuin. In dit blog wordt stap voor stap duidelijk gemaakt hoe jij een daktuin aan kan leggen. 

Ontwerp

Allereerst is het, net zoals elke uitbouwing, belangrijk om een ontwerp te maken voor je tuin. Laat allereerst berekenen hoeveel gewicht jouw dak kan dragen en kijk indien nodig of je het huis kan verstevigen zodat die meer kan dragen. Vervolgens kan je gaan opschrijven wat je allemaal in je tuin wilt. Begin met de vloer; het is verstandig om hier dunne tegels voor te gebruiken zodat er minder gewicht op het huis komt te staan. Hou er ook rekening mee dat op daktuin meer wind staat dan op een normale tuin omdat deze hoger staat en vaak niet beschut staat. Hierdoor is het verstandiger om zwaardere materialen als hout, staal en natuursteen. Hierdoor blijft je daktuin stevig staan en overleeft die ook het zwaardere weer. Kies vervolgens wat voor planten jij allemaal in je daktuin wilt hebben. wil je het een vrij makkelijk te onderhouden tuin maken? Plaats dan een gazon met wat potten en bakken met planten erin. Vervolgens kan je er een klein terrasje op ontwerpen en dan heb jij je ideale daktuin. Laat wel berekenen of je dak het gewicht van je daktuin aankan, je wilt namelijk niet dat je dak instort.

Maak gebruik van een hovenier

Als je het ontwerp eenmaal af hebt, is het verstandig om gebruik te maken van een hovenier in Almere. Deze kan je daktuin perfect voor je aanleggen en heeft hier veelal ook ervaring mee. Daarnaast kunnen ze ook nog tips of inspiratie geven om je daktuin er nog leuker uit te laten zien en weten zij hoe ze een daktuin moeten onderhouden. Boumanshoveniers is bijvoorbeeld een hovenier die hier veel ervaring mee heeft en je perfect op weg kan helpen met je tuin.