Hoe kan ik de duurzaamheid van mijn transportbanden verhogen

Geplaatst door

Bij het kopen van een transportband is het een kwestie van tijd totdat deze minder gaat functioneren. De vraag is alleen wanneer dit het geval is. Hier kun je als bedrijf vaak invloed op uitoefenen. In de praktijk zijn het vaak dezelfde terugkerende factoren. We geven in dit artikel een paar tips over hoe de duurzaamheid van de transportbanden kan worden vergroot. 

Onderhoud van de lagers

Wanneer een lager niet meer goed functioneert kan het gevolg hiervan zijn dat deze scheef gaat lopen. Een transportband gaat namelijk altijd op zoek naar de weg met de minste weerstand. Wanneer dus een van deze lagers niet meer goed functioneert dan zal deze aan de zijkant gaan aanlopen. Wanneer deze zijwaartse druk gaat toenemen zal de transportband uiteindelijk bol komen te staan, waardoor de band zal gaan rafelen. Er moet dan direct actie worden ondernomen. Wanneer een lager sporen van slijtage toont is het belangrijk dat deze vervangen wordt, daarnaast moet deze ook juist worden onderhouden met goede smeermiddelen. 

Slechte kwaliteit transportband

De kwaliteit van de transportband heeft uiteraard ook een grote invloed op de duurzaamheid ervan. Daarom een transportband kopen ook niet iets wat je zomaar kan doen. Hierbij zul je eerst moeten verdiepen in het type transport en tevens ook het merk. Is er geen goede prijs kwaliteit verhouding?  Wanneer je er zelf niet uit komt kun je ook advies inwinnen bij de expert op het gebied van transportbanden. 

Menselijke fouten 

Dit is de factor waar je het minste invloed op kunt uitoefenen, mensen maken nu eenmaal fouten. Het is echter wel een factor die invloed heeft op de duurzaamheid van de transportband. Als werkgever kun je alleen de werknemers ervan bewust maken, wat er precies gedaan moet worden in bepaalde situaties.  

Een slippende band

Wanneer een band gaat slippen heeft niet direct een grote invloed op de duurzaamheid van de transportband. Dit heeft het echter wel op de prestaties ervan. De oorzaak hiervan kan liggen bij schrapers die vol zitten of doordat de aandrijfwals te weinig grip heeft.