Geschikte bomen voor in jouw tuin

Geplaatst door

Bomen hebben veel voordelen, maar het is moeilijk om te kiezen wat nu het beste in jouw tuin past. Verschillende bomen hebben weer verschillende voor- en nadelen. Wanneer jij jouw tuin gaat bouwen, is het belangrijk om te weten wat die voor- en nadelen zijn van de boom die jij wil gaan planten. In deze blog lees je meer over welke boom geschikt is voor jouw tuin.

Het doel van de boom

Bomen kunnen als doel hebben het beschutten van je tuin, maar het kan ook voor de sier. Wanneer je een boom kiest als beschutting, is het natuurlijk van belang dat de boom een groot bladerdek heeft. Daarnaast kan een boom verkoeling brengen, wanneer het een groot bladerdek heeft. Wanneer je een boom kiest voor de sier, ga dan vooral voor bomen die in de lente mooi bloeien. 

Grootte van de boom

Let bij de grootte van de boom die je kiest ook vooral op de grootte van je tuin. Wanneer je een uitgestrekte tuin hebt, kan je een boom kiezen met een dikke stam en een groot bladerdek. In smallere kleinere tuinen is dit onverstandig. Let bovendien ook op de wortels; wanneer deze geneigd zijn heel breed te gaan groeien is het niet handig om dit in een kleine tuin te planten. Bovendien wil je natuurlijk ruimte overhouden voor andere dingen in je tuin. Kleine bomen zijn bijvoorbeeld een Japanse esdoorn of een bonsai boompje.

Onderhouden van je tuin

Je tuin bijhouden is best veel werk. Bomen snoeien kan bovendien lastig zijn, omdat je er moeilijk bij kan. Afhankelijk van de boom, heeft je boom ook boomverzorging nodig. Het kan zijn dat je hier niet alleen uitkomt, en dat je dus hulp nodig hebt van een bomenspecialist. Je boom kan bijvoorbeeld behoefte hebben aan bepaalde bestrijdingsmiddelen om ongedierte en schimmels te weren. Het is belangrijk om dit van tevoren uit te zoeken, want anders zal je boom het niet lang volhouden. Kortom, het is best een klus om uit te zoeken wat voor bomen jij in je tuin wil planten. Laat dit je echter niet tegenhouden, want een mooie tuin met mooie bomen is de moeite zeker waard!