Een tuinhuis bouwen: hoe doe je dat?

Geplaatst door

Een warme gezellige plek waar je ook in de koude winterdag lekker kan zitten. Een tuinhuis kan net zijn wat jij nodig hebt om de koude maanden door te komen. Veel mensen denken dat de winter binnen in huis doorgebracht moet worden, maar de tuin is eigenlijk een prima alternatief. Het enige wat je nodig hebt is een warme buitenplek die het aangenaam maakt om in je tuin te zijn. Een tuinhuis dus.

Hoe begin je dan?

Allereerst moet je voor jezelf bepalen of je zelf een tuinhuis wilt gaan bouwen of dat je een standaard model aanschaft. Beide is goed, echter kun je bij je eigen tuinhuis iets creatiever zijn en het echt je eigen maken. Daarnaast kan het erg in de kosten schelen als je alles zelf doet. Daar staat wel tegenover dat het een grote klus is. Bij een standaard model zou je eventueel nog kosten kunnen besparen door een grotere auto of bus te huren via goedkoop auto huren en alle benodigdheden dus zelf op te halen.

Zelf een tuinhuis bouwen: waar let je op?

Voordat je daadwerkelijk aan de grote klus begint, is het verstandig om rekening te houden met het soort hout dat je uitkiest. Je wilt uiteindelijk hout dat makkelijk te bewerken is, maar kwalitatief ook sterk is. Het zou zonde zijn dat na één winter het hout er niet meer mooi uitziet. Ditzelfde geldt voor de ramen, daken en deuren. Daarnaast moet je tuinhuis goed geventileerd zijn. Dit wordt door menig creatieveling nog wel eens over het hoofd gezien. Bovendien moet je de juiste soort verfbehandeling hanteren. Dit kan je hout namelijk echt maken of kraken. Lees je vooral goed in voordat je daadwerkelijk aan de bouw begint. Op het internet zijn vele checklists te vinden en daarnaast kun je je altijd laten informeren bij specialisten.

Standaard model toch je eigen maken

Ondanks dat je het tuinhuis niet zelf hebt gemaakt, kun je het vooralsnog wel je eigen maken. Dit kun je doen door gezelligheid en warmte te creëren met een persoonlijke touch. Je kunt het tuinhuis volledig naar je eigen smaak inrichten. Indien je van plan bent om in de winter ook hier tijd door te brengen, kun je leuke kerstverlichting rondom en in het tuinhuis hangen. Wellicht dat er daarnaast ook nog plek is voor een mini kerstboompje om de kerstsfeer echt te proeven. Aangezien het in de winter koud is, dien je ook een kachel aan te schaffen. Zo zorg je ervoor dat het in het tuinhuis zelf in ieder geval niet koud is. Mocht je aansluitend bij je tuinhuis een overdekt terras hebben, kun je hier aan de muur een heater hangen en lekkere dekens neerleggen. Daarnaast kun je een vuurkorf neerzetten en deze in de avond opstoken en marshmallows bakken.

Kom je nu ook helemaal in de wintersferen? Wacht dan niet langer, ga een auto huren en aan de slag!