Circulair tuin aanleggen? Bekijk deze tips!

Geplaatst door

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid volgen elkaar een rap tempo op. Zo ook op het gebied van tuinieren. Een interessante ontwikkeling is de opkomst van circulaire tuinen. In dit artikel geven we je tips voor circulaire tuinaanleg.

Wat is een circulaire tuin?

Een circulaire tuin is een tuin waarin gebruikte tuinmaterialen zijn verwerkt. Op die manier geef je tuinmaterialen dus een nieuw leven in plaats van dat je ze vervangt voor nieuwe materialen. Het grote voordeel hiervan is dat er minder grondstoffen nodig zijn om nieuwe tuin aan te leggen en dat het milieu op die manier minder belast wordt.

De gebruikte tuinmaterialen kunnen uit je eigen tuin komen of van een bedrijf of particulier die zijn spullen aanbiedt.

Voorbeelden van circulaire tuinaanleg

Het is met name de bedoeling dat je bij de aanleg van een circulaire tuin creatief bent met het hergebruik van tuinmaterialen. We geven je twee voorbeelden:

Hergebruik van tuintegels

Haal je oude tuintegels uit je tuin en reinig ze intensief met de hogedrukspuit. Je kunt eventueel ook kokend water gebruiken om de groene aanslag aan de onderzijde van de tegels beter weg te krijgen. Wat ook kan helpen is dat je met een harde bezem de tegels schoon schrobt. Als de tegels schoon zijn ogen ze weer als nieuw.

Een andere manier waarop je de tuintegels kunt hergebruiken, is door ze in stukken te slaan en er een rotsmuurtje of rotstuintje van te maken. Ook kun je de tegels rechtop zetten en ze gebruiken als afscheiding voor de plantenborder.

Hergebruik van de schutting

Wanneer je schutting aan vervanging toe is betekent dat nog niet dat het hout niet kan worden hergebruikt. Met het hout kun je namelijk hele mooie plantenbakken maken. Om ervoor te zorgen dat de aarde niet via de spleten van het hout de bak uitgaat, kun je het beste een jutte doek in de bak plaatsen.

Een andere idee: gebruik het hout voor het maken van een opbergkast, bijvoorbeeld voor je afvalcontainers. En wanneer je altijd al een volière in de tuin hebt willen hebben kun je van het hout het bouwskelet maken en vervolgens gaas spannen om te voorkomen dat de vogels weg vliegen.

Hoe kom je aan gebruikte tuinmaterialen?

Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld op websites zoals Marktplaats. Maar zoals eerder gezegd is er vaak ook van alles in je eigen tuin te vinden dat je kunt hergebruiken bij de aanleg van je nieuwe circulaire tuin.

Daarnaast is het goed om te weten dat er ook hoveniersbedrijven zijn die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en aanleggen van circulaire tuinen. Dergelijke hoveniersbedrijven beschikken over een groot netwerk van hoveniers waarmee ze gebruikte tuinmaterialen uitwisselen. Op die manier kunnen ze hele mooie circulaire tuinen maken die niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee!

Tip: maak een 3D tuinontwerp 

De aanleg van een circulaire tuin kan best spannend zijn. Want komt het er allemaal mooi uit te zien? Door een 3D tuinontwerp te laten maken kun je die twijfel wegnemen. Je kunt dan een virtuele wandeling door je tuin maken, nog voordat de eerste schep de grond in gaat. Meer weten over het laten maken van een 3D tuinontwerp? Bezoek deze pagina: aardoomhoveniers.nl/particulier/tuinontwerp-laten-maken/